A K2-vitamin szerepe az egészséges csontozat fenntartásában
Tudjon meg többet a K2-vitaminról!

A K-vitaminokat 1929-ben fedezte fel egy Henrik Dam nevű dán tudós. Felfedezéséért 1943-ban Nobel díjat kapott.
(Fotó: public domain/közkincs, ismeretlen szerző/dátum, forrás: Wikipédia)

A 2000-es évek elejéig a figyelem főként a K1-vitaminra irányult, a véralvadásban játszott szerepe miatt. Csak nemrégiben került a figyelem középpontjába a K-vitamin család másik tagja, a K2-vitamin, amely többek között az egészséges csontozat fenntartásához járul hozzá.

A legújabb vizsgálatok szerint a K2-vitamin segíti az egészséges csontozat fenntartását.

Csontjaink folyamatos átépülésben, megújulásban vannak: a régi csontszövet lebomlik és új képződik helyette. Kb. 10 évente a teljes csontállományunk kicserélődik. Az élet korai szakaszában nagyobb mennyiségű csont képződik, mint amennyi lebomlik.

Maximális csonttömegünket 25-30 éves korunkra érjük el. 40-50 éves korig körülbelül annyi csont épül újra, mint amennyi lebomlik. Ezután a csontok bomlása gyorsabbá válik, mint az új csont képződése.

A kalciumot a csontokba egy oszteokalcin nevű fehérje építi be. Az oszteokalcin K-vitamin függő fehérje. Ez azt jelenti, hogy a megfelelő működéséhez K-vitaminra van szüksége.

Így a K2-vitamin segíti az egészséges csontozat fenntartását.

Mit tehetek, hogy egészségesek maradjanak a csontjaim?


Hasznos linkek

A CalciTrio® termékek étrend-kiegészítők. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.